Włoska kuchnia należy do w najwyższym stopniu specyficznych oraz zarazem najciekawszych na świecie. Wszystko za sprawą dwóch kluczowych czynników: sera i makaronu, które we Włoszech uchodzą za istną świętość. W Polsce jednakże kuchnia włoska łączy się z polskim mięsem sezonowym, co daje korzystne odczucia smakowe. Pizze we Włoszech kosztują całkiem inaczej niż ich odpowiedniczki w pizzeriach w innych państwach. Co więcej pizzerie włoskie cieszą się o wiele pokaźniejszą popularnością, aniżeli pizzerie na przykład w Hiszpanii czy w Rosji. Wszystko za sprawą kluczowego podejścia do jej przyrządzania i istnie naturalnych składników prosto z „podwórka”. Dochodzi jeszcze do tego profesjonalizm w podejściu do samej ceremonii przyrządzania oraz wagi jaką przykłada się w produkcji ciasta oraz dobieraniu składników.
Restauracja Karmelicka Kraków
Punkty gastronomiczne grają obszerną rolę w turystyce i waloryzacji miejsc turystycznych. Są one bardzo istotne w zaspokajaniu potrzeb żywieniowych podróżników jak i samych rodzimym mieszkańców. Dzięki szerokiemu wachlarzowi punktów gastronomicznych każdy może odkryć coś dla siebie. Pizzerie są kapitalnym miejscem, w którym jesteśmy w stanie spróbować włoskiego specjału jakim bezwątpienia jest pizza. W barach orientalnych jesteśmy w stanie spróbować potraw opartych na produkcji ryżowej oraz na surowych rybach. Jako smaczek wolno dołączyć możliwość jedzenia przy pomocy pałeczek chińskich. Wolno również zetknąć się z barami szybkiej obsługi, w których serwowane są zapiekanki, hamburgery czy hot dogi a nawet czasami wolno dostać kebab.