Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to ważna część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najodpowiedniej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Najlepsza włoska restauracja na Rynku Głównym   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, żeby stworzyć swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która silnie akcentuje technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Regionalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, wobec tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.